Sørfinnset skole/ the nord land 10 år/10 year anniversary

Titel: Sørfinnset skole/ the nord land 10 år/10 year anniversary

Tidpunkt: 17 – 30 juli 2013

Plats/sammanhang: Sørfinnset skole/ the nord land, Gildeskål, Norge/Norway

Vad: Workshop/presentationer

Om: Sørfinnset skole/ the nord land 10 år, firas med utställning, seminarier, exkursioner

akcg deltar i firandet av 10 årsutställningen med två korta filmer som producerades under vistelsen på Røst veckorna innan och under de första dagarna på Sørfinnset. Båda har sin utgångspunkt i våra vistelser i Sørfinnset. En text som vi skriver på kontinuerligt och som ständigt förändras, Hydrofobia, ligger som speakertext på en av filmerna. Den rör sig kring olja och vatten.

Sørfinnset blev en vändpunkt på många oväntade sätt. Vi går inte in på dem alla nu. För vi vill prata med er om olja och om vatten. Igen. Hydrofobi. Olja trivs inte med vatten och tvärtom. Och vatten är där i Kjællingvattnet och i fjorden och det regnar som i Brasilien ibland, tropiskt. Den varma strömmen drar förbi.

Avstånden kan få oss att tro att stad och land skulle vara åtskilda världar. Men den ena förutsätter den andra. Vi ser parallelliteter i skeenden, trots stora olikheter i intensitet, klimat och historia. Att fara från Stockholm norrut med tåg, genom fjällvärlden med buss och sen sista turen innan Gildeskål, med båt, är ett förklarande skeende.

Vi hör och ser samma konfliktytor öppna sig i Sørfinnset som i Stockholm. Här finns markspekulation, gentrifiering, industriell produktion, kognitariat och prekariat. Storstad – landsbygd; samma globala ekonomi, samma nyliberala idé om att allt antingen kan sälja eller köpas för pengar.

Utdrag ur texten Hydrofobia 2013